Jäsenkirje 7.2014

Kiuruvesi-seuran vuosikokous 2015

Seuran ensi vuoden vuosikokous pidetään 29.3.2015 klo 13–15 Monitomikeskus Lumossa, Vantaan Korsossa. Katuosoite on Urpiaisentie 14. Kokouksessa käsitellään tavanomaiset vuosikokousasiat.

Vuosikokouksen jälkeen Eero Huttunen tulee esittelemään ja kertomaan vapaaehtoisvoimin kootusta ”Kirkonkylän historia” projektista, jossa on koottu menneiden aikojen tietoja ja tapahtumia pääasiassa vielä elossa olevilta henkilöiltä. Työn tuloksia esiteltiin heinäkuussa Kiurusalissa ja tietojen kerääminen jatkuu. On hyvin toivottavaa, että tilaisuus olisi nk. interaktiivinen niin, että osanottajat voisivat tuoda omia muistojaan esiin. Jo kerättyyn materiaaliin voi käydä tutustumassa Kotiseutuyhdistyksen internetsivuilta: www.kiuruvedenkotiseutuyhdistys.fi

Keravalla rokkaili 120 mykyrokan ystävää 9.11.2014

Seuran hallituksen huolestuminen mykyrokkajuhlan osanottajien määrästä osoittautui aiheettomaksi, kun Sompion koululle kokoontui noin 120 mykyrokan ystävää. Määrä oli sama kuin edellisenä vuonna. Mykyrokan makua kehuttiin paikanpäällä ja senkin jälkeen on tullut ylistäviä lausuntoja. Positiivinen palaute tietenkin kannustaa rokkaemäntiä pitämään tason korkealla myös tulevina vuosina. Mikä takaa mykyrokan hyvän maun? Siinäpä kysymys, mutta useimmat vannovat, että mykyjen maussa on koko rokan salaisuus. Ainakin on varmaa, ettei hyvää mykyrokkaa synny ilman osaavia rokkaemäntiä ja hallitus kiittää vielä kerran talkoolaisia todella raskaasta kahdesta päivästä.

Vilkkaasta puheensorinasta päätellen tuttujen tapaaminen oli jälleen tärkeä osa mykyrokka-tapahtumaa. Ilahduttavaa oli myös nähdä, että mukaan oli tullut myös nuorempien, noin kolmikymppisten, sukupolvien edustajia. Facebookissa olevassa ”Kiuruvesi ja muualle muuttaneet” sivustolla on pitkin vuotta haikailtu mykyrokan saatavuutta pääkaupunkiseudulla. Onkin tärkeää, että jokainen mykyrokan ystävä puhuu tuttavilleen Kiuruvesi-seuran mykyrokkatilaisuudesta, jotta saamme siirrettyä tätä ainutlaatuista perinnettä nuoremmille.

Vatsan ravinnon lisäksi saimme ajankohtaista tietoa Kiuruveden ja Helsingin kaupunkien ajankohtaisista tapahtumista kunnalliselämässä. Kiuruveden kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Tikkanen kertoi kaupungin positiivisista hankkeista mm. Hingunniemen eläinsairaalan valmistumisesta. uudesta, juuri valmistuneesta vuokrakerrostalosta ja suunnitteilla olevasta asumisoikeuskerrostalosta sekä teurastamohankkeesta. Helsingin ”senaattori” Timo Raittinen luetteli puolestaan pitkän listan kaupungin suunnitelmista ja hankkeista, jotka kaupungilla ovat edessään lähivuosina. Mittakaavaeroista huolimatta molemmilla kaupungeilla on myös yhteistä: rahanniukkuus ja kaupunkien päättäjien päätöksenteon ulkopuolelta tulevat ohjeet ja määräykset, jotka pitää toteuttaa maksoi mitä maksoi. Sari Tikkanen piti kaupungin ja Kiuruvesi-seuran yhteydenpito tärkeänä molemmille osapuolille.                                                                    

Ja kuuluuhan yhteydenpito kotiseutuun seuran perustavoitteisiin. Hän myös kutsui seuran jäsenet ensi kesänä kaupungin järjestämälle vastaan otolle

Mykyrokkatilaisuudessa oli mahdollista ostaa kiuruvetissyntyisen Anja Wallinin (Siimekselä) kirjoittamaa omaelämänkertakirjaa ”Sen minä sanoin” ja LC/Nivan toimittamaa kaupunginjuhlavuoden tapahtumista kertovaa kirjaa ”140 vakaata vuotta”.                                        

Lopuksi professori Raimo Väyrynen kiitti osakseen saamasta huomionosoituksesta eli vuoden 2014 Juuret-mitalista. Hän kertoi olevansa ylpeä kotiseututaustastaan ja Juuret-mitalia hän pitää todellisena taideteoksena.  Mykyrokkajuhlassa olivat paikalla myös kaksi aikaisempaa Juuret-mitalinsaajaa, Sirkka Paikkala (2011) ja Tuulikki Kärkkäinen (2013).

Tilaisuuden osanottajilta kysyttiin myös, miten tieto mykyrokkajuhlasta oli saatu ja miten juhlasta haluttiin tietoa jatkossa. Eniten oli hyödynnetty Kiuruvesi-lehteä ja jäsenkirjettä sähköisenä. Myös Facebook ja tuttavilta saatu tieto olivat listoilla. Tulevan mykyrokkajuhlan sopivimpana ajankohtana osanottajat pitivät ennen isänpäivää olevaa aikaa, mutta isänpäiväkin sain hyvin kannatusta.

Seuran hallitus kiittää kaikkia aktiivisia mykyrokan ystäviä ja toivottaa ensi syksynä jälleen tervetulleiksi.

Matkamessut Messukeskuksessa 16-18.1.2015

Perinteen mukaan Matkamessuilla esitellään Kiuruveden kaupungin, Kiuruvesi-lehden ja usean yhteistyökumppanin toimesta Kiuruveden tapahtumia, kultuuritarjontaa ja elinkeinoelämää. Tulee tapaamaan tuttuja. Kiuruvesi-seuran edustaja on paikalla 17.1.2015.

Savolaisseurojen yhteinen ”Voe tokkiisa – muikkuja! Lauantaina 31.1.2015 klo 13.00 Ravintola Kaisaniemessä

Yhteiseen tilaisuuteen ovat kaikki savolaisseurojen jäsenet tervetulleita ystävien ja tuttavien kanssa. Juontajana toimii Martti Nissinen. Pääesiintyjäksi on tulossa toimittaja, kirjailija Antti Heikkinen. Häneltä ilmestyi juuri uusi kirja Risainen elämä, joka kertoo Juice Leskisen elämästä. Heikkisen esikoisromaani Pihkatappi voitti vuoden 2014 Savonia-palkinnon ja Kalevi Jäntin palkinnon. Kirjoittamistöiden ohessa monilahjakas Heikkinen näyttelee, laulaa ja tekee stand-up-keikkoja. Ohjelmassa on myös laulu- ja soittoesityksiä.

Osallistumismaksu on 30 euroa, joka maksetaan Ristiina-seuran tilille FI 77 1416 3500 1667 72, joka maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä. Menu :alkusalaatti, muikut, perunamuusi, mustikkakukko ja kahvi. Ilmoittautumiset Mervi Hagsberg, tekstiviestillä 050 357 3108 tai sähköpostilla mervihagsberg@gmail.com. Viimeinen ilmoittautumispäivä on 18.1.2015. Viestissä ilmoitettava osallistujan nimi ja seura. Jos olet kiinnostunut ostamaan Antti Heikkisen kirjoja, ilmoita siitä ilmoittautumisen yhteydessä.

Hyvät savolaiset ja savolaismieliset tervetuloa oikeaan seuraan ja paikkaan. Ravintola Kaisaniemi on Helsingin vanhimpia ravintoloita. Siellä sai mm. kantaesityksensä maamme vanhin kansallislaulu Savolaisten laulu 9.12.1852.

Tapahtuman järjestämiseen ovat osallistuneet seuraavat savolaiset seurat: Helsingin Rantasalmi-seura ry, Helsingin Ristiina-seura ry, Helsingin Savonlinna-Seura ry, Helsingin seudun Puumala-seura ry, Kiuruvesi-seura ry, Savolaisen osakunnan senorit ry, Ylä-Savon seura ry.