Kiuruvesi-seura eduskunnassa

Pitkät ovat perinteet, että Kiuruvedeltä on edustaja eduskunnassa. Sehän on ollut vähän niin kuin kunnia-asia, ainakin naapureille näyttöä! Väestön ja äänestäjien huvetessa sekä vaalialue uudistuksen takia parlamenttiin pääsy on tullut entistä tiukemmaksi. Sen varmasti huomasi, jos seurasi kansanedustaja Markku Siposen vaalikiertuetta. Puoli vuotta aamusta iltaan tien päällä!

Kiuruvesi-seuralla on myös alusta lähtien ollut perinne vierailla kulloinkin eduskunnassa olevan kiuruvetisen kansanedustajan vieraana. Toukokuun lopussa vierailu onnistui, vaikka samana päivänä oli paljon muitakin vierailijoita ja niinpä sisäänpääsy tarkastuksineen kesti reilut puoli tuntia. Menimme suoraan torstain kyselytunnille. Iltapäivän teemoina olivat opposition (SDP) nostamat sote-asiat, joista käytiin kiivasta väittelyä ja päämisteriä syytettiin ”väärin muistamisesta” eli valehtelusta. Keskustan agendana oli maatalous ja pelko EU-tuista. Paikan päällä kiivas keskustelu kuullosti pahemmalta kuin televisiossa.

Pääsimme vihdoin Keskustan kokoushuoneeseen, jossa kansanedustaja Markku Siponen kertoi omasta urastaan ja eduskuntatyöstä ensimmäisenä parlamenttivuotenaan. ”Takarivistä pitää aloittaa, mutta ei se tarkoita, ettei voi olla aktiivinen”, kertoi Siponen. Keskustelusta huokui, että Siponen on sopeutunut hyvin eduskunnan arkeen. Siposen kiireistä saa hyvän kuvan, kun hän meidän tapaamisen jälkeen meni käyttämään puheenvuoronsa täysistunnossa ja illalla oli vielä kokous. Lenkillä hän kertoi mielellään käyvänsä Keskuspuistossa ja käyttävänsä eduskunnan kuntosalin tiloja aamuisin.

Kansanedustajilla maanantait ovat maakuntapäiviä. Silloin kokoontuu kaupungin valtuusto, jonka   puheenjohtajana Markku Siponen toimii. Tietenkin eduskunnan ulkopuolella kansanedustajaa revitään monenlaisiin tapahtumiin. Ja maanviljelyksellekin pitää jättää aikaa yhteisnavettaomistuksen vuoksi.

 Ensimmäisen vuoden aktiivisuuden mukaan Siponen tuskin jää ”takarivin taaviksi” , kun kokemusta tulee lisää. Eduskunnassa toteutetaan tiettyjä kirjoittamattomia pelisääntöjä ja esim. täysistunnossa on tietty nokkimisjärjestys, jonka mukaan puhemies jakaa puheenvuoroja. Muistetaan muutaman vuoden takaa, kun SDP:n ryhmänjohtaja oli tehnyt puhemiehelle listan, missä järjestyksessä heidän edustajille piti puheenvuoroja antaa. Toimintaa paheksuttiin silloin laajalti.

Siponen kertoi myös omasta verkottumisestaan eduskunnassa. Urheilu on tietenkin hänelle läheistä. Eduskunnan hiihtokilpailut järjestettiin viime talvena Kiuruvedellä ja toukokuussa Siponen oli voittamassa parlamenttien välistä jalkapallomestaruutta Sveitsissä. Näissä kisoissa ei puhuta politiikkaa, mutta syntyy hyviä henkilökohtaisia suhteita. Opettajalle sopii myös erinomaisesti sivistysvaliokunnan jäsenyys.

Käynnillä mukana ollut johtaja Liisa Tenhunen-Ruotsalainen kertoi lyhyesti NYT-hankkeesta (Nuorten yrittäjyys ja talous). Hänen mukaansa Kiuruveden kaupunki on säästöissään evännyt jatkokoulutusrahaa hankkeelta, jota toivoi Markku Siposen edistävän. Markku lupasi ottaa aiheen esille kaupungin kanssa.

Siposen eduskunta-avustaja kiuruvetinen Emmi Tikkanen toimi meidän ryhmämme oppaana kiertäessämme eduskuntataloa.

Parikymmentä seuralaista sai rautaisannoksen politiikanteosta Suomen eduskunnassa.

Kiitokseksi käynnistä seuran puheenjohtaja luovutti Markulle ja Emmille Kiuruveden järvikirjat ja kehotti näyttämään kirjaa kateellisille edustajatovereille.