Kiuruveden järvikirjasta uusi painos

Loppuvuodesta 2023 julkaistu Kiuruveden järvikirjan ensimmäinen painos myytiin reilussa kolmessa kuukaudessa loppuun. Kiitos menestyksestä kuuluu Järvikirjan hankkineille  henkilöille ja yhteisöille ja tietenkin paikallishistoriallisen tietokirjan kirjoittajille.

Kirja on saanut paljon myönteistä palautetta.  Pohjois-Savon kotiseutuyhdistysten liitto valitsi Kiuruveden järvikirjan vuoden 2023 kotiseututeokseksi. Ja nyt kirja on mukana valtakunnallisessa Kotiseutuliiton vuoden teos valinnassa yhdessä 45 muun kirjan kanssa.

”Kiuruveden järvikirja luotaa Kiuruveden vesiä, niiden syntyä ja muuttumista, vesien merkitystä sekä luonnon ja ihmisen vaikutusta vesiin vesistönimien taustoja myöten. Vaikka lähtökohtana olivat aluksi järvet ja lammet ja niiden nimet, työn kuluessa teoksesta kehkeytyi laajempi kuvaus Kiuruveden vesistä, niiden käytöstä ja historiasta. Samalla kokonaisuus liittää alueen muuhun Suomeen, sillä Kiuruveden vesiin liittyvät ilmiöt ovat pitkälti samoja muuallakin. Toisaalta teos sisältää vesistä paljon yleisempääkin tietoa, joka pätee yhtä lailla Kiuruvedenkin vesiin. Kiuruveden järvikirja on tietokirja. Yksi kantava teema on ollut tarkastella nimistöä, koska sen avulla on mahdollista tavoittaa asioita, joita ei kirjallisista lähteistä löydy ja joihin ei muistitietokaan yllä. Varsinkin nimien osalta kirjaan sisältyy uutta tutkimusta.” Edellä lainaus uuden painoksen esipuheesta.

Kirjan pääartikkeleista vastaavat maantieteen prof. emeritus Matti Tikkanen, historioitsija Jarmo Paikkala ja dosentti, nimistöntutkija Sirkka Paikkala. Elämänmakuiset kiuruvetisten ja kiuruvetisjuuristen lähettämät lyhyet kertomukset konkretisoivat ja maustavat asiaa. Moniin artikkeleihin on saatu kiuruvetisiltä aitoa yksittäistä paikallistietoa, mikä elävöittää kirjan sisältöä ja tutustuttaa lukijaa paikallisiin kokemuksiin ja muistoihin.

Kiuruveden järvikirjan kustantajalla, Kiuruvesi-seuralla on kovat odotukset tulevan kesän myynnistä ja kiinnostuksesta. Tuohan Kiuruveden ”Superkesä” kaupunkiin mm. lukuisia Kiuruvedeltä poismuuttaneita, joille Järvikirjan hankkiminen joko omaksi tai lahjaksi voisi olla hyvä syy tutustua Järvikirjan sisältöön osana Kiuruveden historian tuntemusta. Ja takuulla luvassa on paljon sellaista tietoa, jota ei ennen ole julkaistu!

Järvikirja on myynnissä koko ajan Kiuruveden Kirjakaupassa (KiPa), Kiuruvesi Lehdessä ja rajatun ajan Kiuruveden kaupungin torilla olevassa Infopisteessä. Jos kesän askeleet eivät osu Kiuruvedelle, Järvikirjaa voi tilata Kiuruvesi-seurasta hintaan 38 €+postimaksu 6 €. Tilaukset vuolevi.karkkainen3@gmail.com tai puh. 0405483910.

Kiuruvesi-seura toivottaa jäsenilleen oikein rentouttavaa kesää!