Kiuruveden pitäjän historiallinen kartta

Kiuruveden pitäjä aikojen kuluessa ”-karttataulun historiasta

Kiuruveden kunnan täyttäessä 100 vuotta 1973 Kiuruvesi-seura lahjoitti kuvakartan, jonka on suunnitellut seuran silloinen puheenjohtaja Lauri Kärkkäinen ja piirtänyt Salme Maunuksela. Karttataulun kopioita on lahjoitettu 1970-luvulla kunnan ja seurakunnan lahjana useille ansioituneille henkilöille ja siksi se löytyy monen kiuruvetisen talon seinältä.

Karttataulu kuvaa Kiuruveden kehitystä 1500-luvulta aina 1900-luvun alkuun. Kartasta löytyy myös monen kiuruvetisen suvun alkusijat.

Kerrotaan, että kun kunnan ”everstijuntta” (merkittävät kunnanpäättäjät) olivat tapaamassa tasavallan presidentti Kekkosta saadakseen rahoitusta suunnitellulle prikettitehtaalle, nämä olivat unohtaneet lahjoitettavan taulun Kiuruvedelle. Soitto edellisenä iltana Lauri Kärkkäiselle: ”tuo taulu äkkiä tänne hotelliin, ollaan menossa huomenna Kekkosen luokse”, oli käsky. Kun Kekkonen katseli taulua ja näki siinä pontikkatehtaan kuvan, hän lausahti eversteille ja vuorineuvos Aarniolle: ” ette te mitään rahaa tarvitse, teillähän on jo tehdas täällä ja sinä (vuorineuvos Aarnio) haluat investoida vain pontikkapitäjiin”.

Myynnistä kertyviä tuottoja käytetään Juuret-stipendirahaston kartuttamiseen.

Kartan hinta on 15€/kpl

Kartta kehystettynä: hinta on 45€/kpl (rajoitettu määrä)

Kartan koko on 30x42cm