Historiaa

Kiuruvesi-seuran 40-vuotisjuhlajulkaisu 1988, laatija Jarmo Paikkala

Kiuruvesi-seuran synty

Viime sotien jälkeen huomasivat jotkut Helsingissä asuvat entiset kiuruvetiset, että pääkaupunkiin oli viimeisten vuosikymmenien kuluessa muuttanut synnyinseudulta aika paljon väkeä. Kun tuolloin yleensäkin etsittiin elämälle uusia raiteita, tuli mm. Helsingin kaupungingeodeetille Lauri Kärkkäiselle mieleen, että Helsingissä olevien kiuruvetisten pitäisi ruveta silloin tällöin tapaamaan kotiseutumuistojen merkeissä. Monet entiset kiuruvetiset olivat kiinnostuneita vanhasta kotiseudustaan ja koonneet mm. erilaisia asiapapereita, sanomalehtileikkeitä ja kirjeitä, jotka käsittelivät Kiuruvettä.

Sodan jälkeinen aineellisen ja henkisen jälleenrakennustyön aika oli kiivasta, mm. uusia yhdistyksiä perustettiin ahkerasti. Monien kotiseutujärjestöjemme syntysanat lausuttiin noina 1940-luvun loppuvuosina. Esim. alkuvuodesta 1948 perustettiin Helsingissä Savolaisessa osakunnassa ensimmäinen kotiseutukerho Ylä-Savon kerho.
Kiuruves-Seuran syntysanat lausuttiin joulun tienoilla 1947 Kiuruvedellä Hilda Puttosen kangaskaupassa (Kiuruveden kangaskauppa). Lauri Kärkkäinen ja Hanna Jauhiainen olivat kotiseudullaan viettämässä joululomaa ja tapasivat toisensa sattumalta mainitussa liikkeessä. Virisi ajatus yhteisen tilaisuuden järjestämisestä, jotta pääkaupungin kiuruvetiset eivät aivan kokonaan vieraantuisi toisistaan ja jotta saataisiin kaikki kiuruvetiset ilman raja-aitoja kootuksi yhteen. Aie vahvistettiin kädenlyönnillä. Ilmeisesti jo silloin syntyi ajatus kiuruvetisten yhdistyksen perustamisesta. Helsinkiin palattuaan kertoivat Martta ja Lauri ajatuksensa toisille. Asiaan tarttui innokkaasti kauppias Evi Jäderholm ja eräitä muitakin tuli aatteeseen mukaan. Asia oli siitä kiinnostuneille selvä.

Kuusi vuosikymmentä myöhemmin todettiin, että seuran toiminta oli hiipunut jo pitkään ja oltiin valmiita sammuttamaan viimeinenkin kipuna. Mutta lopettamiskokoukseen 3.9.2010 saapunut joukko päättikin joukolla puhaltaa vielä uutta henkeä ja niin toimintaa jatketaan. Uusi hallitus on viritellyt toimintaa: tapahtumia, jäsenkirjeitä, internetin välityksellä kommunikointia jne.

Kiuruvesi-Seuran historiasta ja nykytilanteesta tulee tähän myöhemmin lisää.